Pentru cetățenii străini care doresc să urmeze un program de studii în limba română, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare al UTCN, organizează Anul Pregătitor de Limba Română, în baza acreditării acestui program de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.
Programul are ca obiectiv general formarea și dezvoltarea competențelor lingvistice și de comunicare în limba română pentru vorbitorii non-nativi, precum și cultivarea interesului cetățenilor străini pentru cultura și civilizația română.
Acest program este obligatoriu pentru studenții străini, care doresc să se înscrie la programe de studii universitare de licență, masterat sau doctorat, cu predare în limba română. Prin structura sa preponderent aplicativă, care prevede atât cursuri practice de limbă română generală cât și de limbaj de specialitate, programul permite o asimilare adecvată a cunoștințelor necesare pentru un parcurs educativ individual, adaptat fiecărui nivel de formare.
Cursurile se întind pe parcursul unui an universitar, iar la absolvire, cursanții susțin un examen final (10 credite ECTS) și obțin un certificat de absolvire a cursului pregătitor pentru învățarea limbii române și însușirea terminologiei de specialitate de nivel de competență lingvistică B1-B2, conform Cadrului European Comun de Referință, care le permite să se înscrie la universitatea noastră sau la alte universități acreditate din România.
Curriculum-ul acestui program academic cuprinde discipline de studiu menite să asigure un progres real în practica activă a însușirii limbii prin varietate tematică, gradarea activităților și a conținuturilor de învățat, fapte lingvistice abordate funcțional, în situații obișnuite, dar și contexte academice și profesionale.
Disciplinele studiate:
- Fonetică, vocabular și structuri gramaticale
- Comunicare orală şi scrisă
- Cultură şi civilizație românească
- Redactare și compoziție
- Receptarea textului scris şi oral
- Limbaj specializat
Studenții Anului Pregătitor, în număr tot mai mare în ultimii trei ani universitari, provin atât din țări din spațiul european – Marea Britanie, Macedonia de Nord, Grecia, cât și țări din afara continentului – Turkmenistan, Cuba, Sri Lanka, Siria, Palestina, Pakistan, Algeria, Maroc, Rwanda, Nigeria, Kenia, Guinea, Sudan, Benin, Afganistan, Kazakhstan, Congo, Mongolia.