Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – partener în Proiectul SALEEM

Proiectul SALEEM – Structuration et Accompagnement de l’Entrepreneuriat Étudiant Au Maghreb este coordonat de Agenția Universitară a Francofoniei și este implementat de un consorțiu format din 14 parteneri din Maroc, Tunisia, Belgia, Franța și România și 21 de parteneri asociați.

Co-finanțat de programul Erasmus + al Uniunii Europene pe o perioadă de 3 ani, proiectul își propune să promoveze antreprenoriatul studenților în Maroc și Tunisia prin crearea unui sistem național de antreprenori studenți în cadrul sistemelor de învățământ superior din cele două țări și  consolidarea capacității instituțiilor de învățământ superior de a sprijini antreprenorii studenți din patru orașe-pilot, în parteneriat cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă și actorii economici. Aceasta se va face prin împărtășirea celor mai bune practici dezvoltate în domeniul antreprenoriatului studențesc, de către ministere și instituțiile de învățământ din Franța, Belgia și România. La nivel național, sistemul de învățământ superior din Maroc și Tunisia va recunoaște și va crea condițiile potrivite pentru ca orice student să studieze și să–și demareze simultan acțiunea antreprenorială. La nivel local, centrele de sprijin create în centrele universitare din cele patru orașe pilot  (Rabat, Casablanca, Tunis și Sfax) vor permite studenților să aibă acces la un spațiu de cooperare echipat, asistență de consultanță specializată și relații cu actorii socio-economici. Mai mult, obiectivul este ca aceste centre să se dezvolte și în alte orașe la inițiativa ministerelor, universităților și cu sprijinul financiar al actorilor locali publici și privați. Impactul va fi o modernizare a sistemelor de învățământ superior și o reducere a șomajului studenților în Tunisia și Maroc.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este reprezentată în cadrul proiectului de o echipă de profesori și cercetători, cu expertiză recunoscută în domeniul antreprenoriatului. Echipa este compusă din : Prof.dr. ing, Vasile Soporan, Prof.dr ing. Romulus Terebeș, Prof.dr.ing Laura Bacali, Conf.dr Cristiana Bulgaru, Conf.dr.ing. Ligia Moga.

Echipa UTCN s-a implicat într-o primă etapă în conceperea unui ghid de bune practici realizat în colaborare cu organizațiile partenere ale proiectului. Pentru pregătirea acestui ghid, membrii echipei au elaborat împreună cu reprezentanți ai universităților europene din Lyon și Mons un plan de identificare a bunelor practici în antreprenoriatul studențesc care vor servi drept referință partenerilor proiectului SALEEM din Maroc și Tunisia. Lucrarea realizată prezintă informații metodologice, analiza funcțiilor îndeplinite de o formă instituțională a antreprenoriatului studențesc, elemente și factori care permit crearea de instrumente antreprenoriale și dezvoltarea acțiunilor specifice în ecosistemul specific beneficiarului, vizând stimularea creativității beneficiarilor pentru a configura forme eficiente de funcționare.

O altă activitate a proiectului în care UTCN a fost implicată constă în elaborarea și publicarea raportului de expertiză pentru sprijinirea antreprenoriatului feminin în Tunisia și Maroc. Acest studiu se bazează pe experiența partenerilor europeni în domeniul antreprenoriatului feminin – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (România), Universitatea din Mons (Belgia) și Universitatea Jean Moulin – Lyon 3 (Franța) –  și pe desfășurările instituționale realizate la nivel mondial și european.  Pe lângă membrii echipei de proiect, la realizarea raportului de expertiză au participat Drd.ing Ioana-Alexandra Năstăsoiu și Drd.ing. Ancuța -Nicoleta Nastai.

În cadrul proiectului au avut loc mai multe activități și întâlniri care au reunit reprezentanții partenerilor implicați. În perioada 16 – 19 septembrie 2019, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost organizatoarea unei săptămâni de instruire, ca parte din activitățile prevăzute în cadrul proiectului, cu tema ”Formarea echipelor celor 4 centre antreprenoriale prin imersiune în Europa” . Acțiunea a avut drept obiective principale:

  • prezentarea și analiza acțiunilor întreprinse la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în sensibilizarea, formarea și sprijinul pentru tinerii antreprenori
  • susținerea unui curs despre acțiuni antreprenoriale în domeniul dezvoltării durabile, inovării și transferului de tehnologie, promovat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Beneficiarii au fost echipele care vor activa în centrele SALEEM pentru a sprijini antreprenorii studenți din Maroc și Tunisia . Activitățile planificate în timpul săptămânii de instruire au avut următoarea desfășurare :

  • Seminarul „Antreprenoriat, inovare și transfer de tehnologie la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN)” ;
  • Cursul ”Gestionarea instituțională a acțiunilor antreprenoriale în domeniul dezvoltării durabile” inclusiv certificarea competențelor în eco-antreprenoriat ;
  • Seminarul ”Parteneriate în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca pentru formarea eco-antreprenorială.

Acțiunea, desfășurată sub patronajul Rectorului, Prof.dr.ing. Vasile Țopa, a beneficiat și de colaborarea colegială a specialiștilor în domeniul creației și dezvoltărilor antreprenoriale de la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design, a unor reprezentanți ai mediului de afaceri clujean precum și a unor specialiști în antreprenoriat feminin.

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca