UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ-NAPOCA,

INTEGRATĂ ÎN SPAȚIUL EUROPEAN AL EDUCAȚIEI, PRIN OBȚINEREA CARTEI ERASMUS

Universitatea Tenică din Cluj-Napoca (UTCN) a primit Certificatul de calitate Erasmus Charter for Higher Education 2021 – 2027  – Carta Erasmus pentru următorii șapte ani, în urma evaluării realizată de Comisia Europeană. Recunoașterea oficială este rezultatul aplicației depuse de UTCN în luna mai a anului trecut, urmată de evaluarea internațională din partea CE.

Carta Erasmus oferă universității noastre dreptul de a participa la proiectele specifice Erasmus și garantează faptul că avem capacitatea de a primi și de a trimite studenți în mobilități universitare Erasmus – studii recunoscute în alte universități din cadrul Uniunii Europene (EU), dar și din spațiul extracomunitar.

Programul ERASMUS – European Region Action Scheme for the Mobility of University Students, a fost propus de către Comisia Europeană în 1986, și a fost gândit inițial ca un test pentru schimburile de studenți. Numele programului vine de la filosoful, teologul catolic și umanistul Erasmus (Desiderius) din Rotterdam (1465-1536), care a călătorit în mai multe țări europene pentru a studia, fiind considerat precursorul granturilor de mobilitate universitară.

Inițiat sub numele de SOCRATES la început, programul devine activ în România din anul 1998, ca prioritate a strategiei de integrare în Uniunea Europeană (UE), pentru susținerea reformei în domeniul educației. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este eligibilă și participă la programul educațional european SOCRATES/ERASMUS încă din anul universitar 1998-1999, având codul de identificare ERASMUS: RO CLUJNAP0S.

Cadrul general al tuturor activităților din programul SOCRATES/ERASMUS al UTCN este reprezentat de Contractul Instituțional SOCRATES-ERASMUS încheiat, pentru fiecare an universitar, între UTCN și Comisia Europeană.

Pentru derularea programului în cadrul universității noastre, s-a constituit, încă din 1997, Comisia universitară SOCRATES-ERASMUS, ca structură funcțională cu responsabilități definite la nivel instituțional  – Biroul SOCRATES-ERASMUS, respectiv la nivelul departamentelor/facultăților, prin coordonatorii responsabili.

În luna noiembrie a anului 1997, UTCN a depus prima sa candidatură la un Contract Instituțional SOCRATES/ERASMUS, pentru anul universitar 1998-1999. După evaluare, Comisia Europeană a acceptat această candidatură și a încheiat cu UTCN primul Contract Instituțional SOCRATES/ERASMUS. În anii care au urmat, au fost încheiate alte contracte instituționale care au introdus universitatea noastră în circuitul mobilităților europene. Din 1998 și până în prezent, peste 2000 de studenți UTCN au beneficiat de mobilități în cadrul programelor ERASMUS, alături de cadre didactice. Activitățile care se desfășoară în cadrul acestui program sunt coordonate în prezent de către Biroul ERASMUS+.

În obținerea certificatului aferent Cartei Erasmus 2021 – 2027, s-au luat în considerare o serie de aspecte, precum verificarea formală a criteriilor de eligibilitate și excludere, verificarea eligibilități de către autoritățile naționale cu privire la declarația instituției de High Education Institution (HEI), evaluarea calității pentru măsura în care organizațiile participante îndeplinesc criteriile de selecție și atribuire. De asemenea, pentru aderarea la principiile oferite de Carta Erasmus, aplicația depusă a îndeplinit un set de criterii cum ar fi calitatea răspunsurilor și justificarea clară în cazul în care o întrebare nu este relevantă pentru organizația solicitată, conformitatea acordurilor de mobilitate și cooperare planificate de HEI cu principiile Cartei Erasmus; claritatea declarației de politică Erasmus și coerența dintre profilul instituțional și prioritățile cu acordurile de mobilitate și cooperare.

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca