Săptămâna internațională
În perioada 9 – 12 noiembrie 2020, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a găzduit cea de-a treia ediție a Săptămânii Internaționale la UTCN, eveniment desfășurat sub motto-ul “Be International at Home” și parte din activitățile propuse în cadrul proiectului International Campus – acțiuni pentru consolidarea orientării internaționale a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (CNFIS-FDI-2020-0340).
Organizată la primele două ediții în 2015 și 2017, ediția 2020 a fost transferată integral online, din cauza condițiilor sanitare și restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, însă pregătirile au fost demarate în 2019. Sesiunile au fost deschise prin accesarea unui link postat pe site-ul universității. În ciuda limitărilor și provocărilor impuse de mediul online, la sesiunile din cadrul evenimentului au participat până la 120 de persoane pe zi.
Programul evenimentului a cuprins activități variate. Participanții au fost întâmpinați cu un cald ”Bun venit” adresat de către Rectorul UTCN, Prof.dr.ing. Vasile Țopa, și de alți membri ai conducerii universității. Ulterior introducerii participanților, a fost susținută prezentarea Universității Europene de Tehnologie din care UTCN face parte, de către coordonatorul consorțiului, prof. Timothée Toury, de la Université de Technologie de Troyes, (Franța). Pentru destinderea atmosferei, un quiz cu întrebări despre țările celor prezenți a adus zâmbete și bună dispoziție. A urmat un scurt și amuzant curs de limbă si cultură română, cu parafrazări în limba engleză a unor expresii autohtone.
Ziua a doua a debutat cu prezentarea pe larg a câtorva universități prezente la eveniment: University of Cyprus, University of Muhammadiyah Malang (Indonesia), Grand Ècole d’Ingénieurs CESI (Paris), Polytechnic University of Cartagena (Spania). Au participat si reprezentanți ai University of Aveiro (Portugalia), Université de Technologie de Troyes (Franța), Technical University Riga (Letonia), Technical University of Sofia (Bulgaria), Izmir University of Economics (Turcia) etc. În cea de-a doua parte a zilei a avut loc o masă rotundă, cu invitați de prestigiu – prof. Bernd Steffensen, University of Applied Sciences Darmstadt, prof. Pat O’Donnel, Technological University Dublin și prof. Karlis Valtins, Technical University din Riga. Temele au abordat provocările întâmpinate la înființarea Universității Europene de Tehnologie, dar și lecțiile învățate în domeniul internaționalizării, în această perioadă de pandemie. Cea de-a treia zi a evenimentului a fost dedicată comunității academice din cadrul UTCN și a acoperit prezentarea pe larg a Universității Europene de Tehnologie (EUt+), urmată de dezbateri și o sesiune de întrebări. Expunerea a fost realizată de Prof.dr.ing Cristina Câmpian, director proiect UTCN în cadrul EUt+ și de Conf.dr.ing Marius Purcar. Subiectul a fost de mare interes, confirmat și de numărul mare de participanți, peste 120. În cadrul întâlnirii coordonatorilor Erasmus+ ai facultăților din cadrul UTCN, am avut bucuria sa îl avem alături pe dl. Mihai Găiculescu, reprezentant al Agenției Naționale pentru Programe Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale- ANPCDFP. Discuția a atins multiple subiecte: provocările ridicate de pandemie și remedierea acestora; schimbările instituționale din ultima perioadă; importanța comunicării eficiente; extinderea și impactul digitalizării asupra viitorului internaționalizării; scurta prezentare a viitorului program. În acest context, al viitorului apropiat, Prorector Prof.dr.ing. Dan Mândru a prezentat principalele direcții ale Strategiei de Internaționalizare a UTCN pentru perioada 2020-2024.
Ultima zi a fost dedicată studenților internaționali, care ne-au arătat crâmpeie din cultura și tradiția țărilor din care provin. Prezentarea care a deschis ziua a fost susținută de către voluntarii Erasmus Student Network (ESN) Cluj-Napoca. Întrebările, discuțiile și aprecierile participanților au făcut din întâlnire o emoționantă ocazie de interacțiune interculturală și multilingvistică , cu participanți din Benin, Algeria, Africa de Sud, Camerun, Franța, Cehia, Turcia, Nigeria, Turcia și Afganistan.
Săptămâna Internațională este un eveniment de marcă al universității noastre și o mare oportunitate de a recunoaște valoarea educației internaționale, de a promova colaborarea cu partenerii internaționali. Ne bucurăm de reușita organizării evenimentului în aceste condiții de restricții de călătorie, accesul a fost liber pentru toate evenimentele, acestea fiind special concepute pentru a inspira discuții și a anima dezbateri. Căldura și interesul cu care au fost primite aceste zile online ne fac să credem că distanța fizică a fost pe deplin compensată de apropierea spirituală, de dorința de a păstra și întări cooperarea internațională, exprimată de toți participanții. Gazde și oaspeți, îmbrățișam aceleași valori și încercăm să găsim o cale convergentă, prin care diversitatea să aducă valoare.