Hi-EduCarbon

un nou proiect ERASMUS+ despre amprenta de carbon cauzată de un produs, o clădire sau o organizație

În decursul lunii februarie,  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va semna, în calitate de partener, contractul aferent proiectului întitulat Suport pentru sistemul de educație universitară  în contextul reducerii efectului schimbărilor climatice prin determinarea amprentei de carbon la nivel regional  cauzată de un produs, o clădire sau o organizație cu acronimul Hi-EduCarbon, în cadrul Programului European ERASMUS+ Programme, Key Action 2 – Cooperation Partnerships.

Coordonatorul proiectului este Universitatea Tehnică din Kosice, Slovacia, cu o echipă condusă de Prof. Silvia Vilčeková și având ca parteneri: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Alicante, Spania și Universitatea Națională din Ujhorod, Ucraina. Cu o durată de 36 de luni, proiectul are numărul de acord de program 2021-1-SK01-KA220-HED-000023274 realizat între coordonator și SAAIC – Slovak Academic Association for International Cooperation.

Acesta este primul contract ERASMUS+ în care este implicată Facultatea de Ingineria Instalațiilor din cadrul universității noastre și va fi coordonat de domnul Conf.dr.ing. Dorin Beu, președintele Consiliului Român al Clădirilor Verzi din Transilvania.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea educației referitoare la reducerea efectelor schimbărilor climatice din universitățile din Europa de Est, Centrală și de Vest. După cum arată ultimele măsurători, concentrația de CO2 din atmosferă a ajuns la un nivel înalt, dacă luăm în considerare  emisiile de CO2 per locuitor din fiecare țară parteneră în proiect: în Spania, emisiile sunt la un nivel de 5,4 tone per locuitor, în România 4,0, în Slovacia 6,5 iar în Ucraina 4,8, cu impact asupra mediului și a sănătății. Clădirile continuă să consume o cantitate excesivă de energie și să producă prea multe deșeuri. Operarea clădirilor este legată de consumul global a 25% apă și 40% energie, creând 1/3 din deșeuri și 40% din emisiile de carbon. În ciuda acestor statistici care arată problemele de sustenabilitate ale clădirilor, există un potențial uriaș neexploatat care le poate transforma într-un element cheie ca soluții pentru provocările climatice.  Promovarea eficienței energetice în clădiri este considerată strategia de succes pentru reducerea emisiilor de CO2 și pentru economia de energie pe întreg ciclul de viață al clădirii, iar utilizarea produselor și echipamentelor potrivite pentru clădiri verzi joacă un rol important în promovarea clădirilor eficiente energetic și mai nou cu consum aproape de zero nZeB.   Noile soluții de proiectare a clădirilor, prietenoase cu mediul, se bazează pe materiale și echipamente care îmbunătățesc siguranța, confortul și productivitatea, în condițiile schimbărilor climatice actuale.

Hi-EduCarbon va implementa acest concept prin cursurile orientate spre universități, agenții guvernamentale și administrații locale, precum și firmele mici și mijlocii, și este focusat asupra stadiului actual al neutralității climatice din lume; conceptul de audit de mediu în întreprinderile industriale, reducerea emisiilor din sistemul de încălzire, ventilare și aer condiționat, surse regenerabile de energie, utilizarea optimă a resurselor.  Unul din obiectivele acestor cursuri este să susțină universitățile partenere în procesul de internaționalizare. Programul educațional va ajuta participanții în a lua decizii, să rezolve probleme interdisciplinare prin utilizarea cunoștințelor dobândite.

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca