Universitatea Tehnică din Sofia

Universitatea Europeană de Tehnologie/European University of Technology EUt+, este una dintre alianțele transeuropene care se dezvoltă în spațiul european al educației și reunește opt universități de prestigiu din Europa, partenere în construcția unei noi viziuni centrată pe om. Cele opt universități, au adus fiecare în consorțiul EUt+, plusvaloare prin particularitățile fiecăreia, au creat un cadru în care coexistă culturi și limbi diferite, păstrându-și în același timp, identitatea și valorile.

Proiectul este coordonat de Universitatea de Tehnologie din Troyes / Université de Technologie de Troyes, (Franța) și include următorii membri:

  • Технически университет София, Technical University of Sofia (Bulgaria);
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Cyprus University of Technology (Cipru);
  • Hochschule Darmstadt, University of Applied Sciences (Germania);
  • Rīgas Tehniskā Universitāte, Riga Technical University (Letonia);
  • Technological University Dublin (Irlanda);
  • Universidad Politécnica de Cartagena (Spania);
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (România);

Universitatea Tehnică din Sofia (Technical University of Sofia – TU Sofia) este cea mai mare instituție de învățământ superior tehnic din Bulgaria și este acreditată pentru o serie largă de specializări în inginerie. Universitatea este lider în domeniul nanotehnologiilor, al ingineriei virtuale, al eficienței energetice, al resurselor de energie regenerabilă, al ecologiei inginerești și al designului industrial și oferă educație și în limbi străine precum  engleză, franceză și germană. Laboratoarele cu echipamente moderne și personal de cercetare calificat oferă dezvoltări științifice și cercetări experimentale de înaltă calitate, universitatea fiind în strânsă colaborare cu firme și companii industriale din Bulgaria și din străinătate. Are două filiale în orașele Sliven și Plovdiv, precum și trei colegii preuniversitare, Liceul Profesional de Tehnologii și Sisteme Calculatoare în orașul Pravetz și Școala de Tehnologie „Sisteme electronice” din Sofia, precum și un liceu tehnologic în orașul Kazanlak.

TU Sofia are următoarele domenii științifice acreditate: Inginerie mecanică, Inginerie electrică, electronică și automatizare, Inginerie în comunicații și calculatoare, Energie, Transport, transport maritim și aviație și Inginerie generală. Studenții TU Sofia sunt educați și în domenii precum Pedagogie, Administrație și Management, Matematică și  Informatică și Digitalizare.

TU Sofia este succesorul Școlii Tehnice Superioare din Sofia, care și-a deschis porțile în 1942, redenumită în 1945 ca Politehnica de Stat, fiind considerată a fi prima școală superioară tehnică din Bulgaria. Aceasta a pus bazele, în 1953, a patru institute superioare de învățământ care există până în prezent. Institutul de Inginerie Mecanică și Electrică, redenumit mai târziu Institutul Superior de Inginerie Mecanică și Electrică, astăzi Universitatea Tehnica din Sofia, Institutul de Inginerie Civilă (cunoscut in prezent ca Universitatea de Arhitectură, Inginerie Civilă și Geodezie), Institutul de Tehnologii Chimice și Metalurgie (cunoscut în prezent ca Universitatea de Tehnologie Chimică și Metalurgie) și Institutul de Mine și Geologie (cunoscut în prezent ca Universitatea de Mine și Geologie).

TU Sofia este membră în cinci asociații bulgare și clustere în domeniul microelectronicii, telecomunicații, eficiență energetică, protecția mediului, industria gazelor, automobile și transporturi, sudură și tehnologie suduri etc.

TU Sofia în cifre

12500+

studenți

893

cadre didactice

14

facultăți

280

acorduri Erasmus+

130 +

programe de studii

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca