Universitatea Tehnică din Riga

Universitatea Europeană de Tehnologie/European University of Technology EUt+, este una dintre alianțele transeuropene care se dezvoltă în spațiul european al educației și reunește opt universități de prestigiu din Europa, partenere în construcția unei noi viziuni centrată pe om. Cele opt universități, au adus fiecare în consorțiul EUt+, plusvaloare prin particularitățile fiecăreia, au creat un cadru în care coexistă culturi și limbi diferite, păstrându-și în același timp, identitatea și valorile.

Proiectul este coordonat de Universitatea de Tehnologie din Troyes / Université de Technologie de Troyes, (Franța) și include următorii membri:

  • Технически университет София, Technical University of Sofia (Bulgaria);
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Cyprus University of Technology (Cipru);
  • Hochschule Darmstadt, University of Applied Sciences (Germania);
  • Rīgas Tehniskā Universitāte, Riga Technical University (Letonia);
  • Technological University Dublin (Irlanda);
  • Universidad Politécnica de Cartagena (Spania);
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (România);

Universitatea Tehnică din Riga (Technical University of Riga – RTU) este cea mai veche universitate tehnic-științifică din statele baltice, cu peste 150 de ani de istorie ca centru de excelență științifică , unde au studiat câștigători ai Premiului Nobel, președinți și prim-miniștri, ca foști profesori și studenți.

Istoria instituției de învățământ superior tehnic din Letonia coboară până în jurul anului 1862, RTU fiind cea mai mare universitate letonă după numărul de studenți și totodată, lider national, conform ratingului universitar U-Multirank. În 1965 a început constucția campusului din insula  Ķīpsala, loc unde astăzi învață majoritatea studenților RTU, care este considerat cel mai avansat centru de studii de inginerie din regiunea Țărilor Baltice.

Direcția strategică principală a Universității Tehnice din Riga este legătura proactivă dintre activitatea universității și nevoile economiei naționale, cu accent pe calitate și eficacitate înaltă. La baza activității RTU se află procesul de studiu construit pe știință, inovație și în cooperare cu industria, care asigură pregătirea specialiștilor solicitați de economia națională letonă, servind astfel drept fundație pentru creșterea și dezvoltarea durabilă. RTU desfășoară cercetare avansată și asigură inovarea și transferul de tehnologie, implementând practic descoperirile științifice. În cele nouă facultăți ale RTU, studenții pot obține diplome nu doar în inginerie, ci și în științe sociale și umaniste.

Programele de studii acoperă domenii precum:

Energie & Mediu

Surse regenerabile și alternative de energie și tehnologii pentru conversia lor, economisirea și eficiența energiei, tehnologiile de mediu și managementul calității.

Orașe și dezvoltare

Interacțiunea multifactorilor în dezvoltarea peisajului, prognozele procesului imobiliar.

Informare și comunicare

Modelare și simulare, Inteligență artificială distribuită, Abordare sisteme viabile, Instrumente hibride de optimizare bazate pe simulare, Rețele inteligente, Automate de capacitate, Comunicații în rețele optice, Rețele inteligente de iluminat.

Transport

Proiectare aeronave fără pilot, Tehnologii aeronautice și spațiale, Proiectare vehicule, Transport feroviar și auto, Economie și logistica transporturilor, Mecanică și dinamică neliniară, Biomecanică, Tehnologii de vibrație, Robotică și automatizare, Mecatronică, Tehnologii CAD-CAM.

Materiale și Procese

Materiale compozite, nanoparticule și nanoacoperire, biomateriale, implanturi arteriale, materiale pentru optoelectronică și IT, îmbrăcăminte reglată cu microclimat, bionano și microsenzori, senzori de presiune supraelastici, acoperire electrochimică a suprafeței, tehnologie sol-gel, sinteza organică a compușilor și materialelor.

Securitate și apărare

Controale electrice, calitatea energiei și siguranța livrării, siguranța apei, siguranța umană, sistemele ciberfizice, vama și protecția frontierelor.


Peste 30 programe de studii alcătuiesc studiile de masterat, iar pentru studiile doctorale sunt acreditare 21 de programe.

RTU în cifre

15000

studenți (20% studenți străini)

160000+

absolvenți

1300 +

cadre universitare și cercetători

500 +

doctoranzi

4

centre de studii:
CESIS, LIEPAJA, VENTSPILS, DAUGAVPILS

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca