Universitatea de Tehnologie din Troyes,

coordonator și membru în alianța Universitatea Europeană de Tehnologie EUt+

Universitatea Europeană de Tehnologie/European University of Technology EUt+, este una dintre alianțele transeuropene care se dezvoltă în spațiul european al educației și reunește opt universități de prestigiu din Europa, partenere în construcția unei noi viziuni centrată pe om. Cele opt universități, au adus fiecare în consorțiul EUt+, plusvaloare prin particularitățile fiecăreia, au creat un cadru în care coexistă culturi și limbi diferite, păstrându-și în același timp, identitatea și valorile.

Proiectul este coordonat de Universitatea de Tehnologie din Troyes / Université de Technologie de Troyes, (Franța) și include următorii membri:

  • Технически университет София, Technical University of Sofia (Bulgaria);
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Cyprus University of Technology (Cipru);
  • Hochschule Darmstadt, University of Applied Sciences (Germania);
  • Rīgas Tehniskā Universitāte, Riga Technical University (Letonia);
  • Technological University Dublin (Irlanda);
  • Universidad Politécnica de Cartagena (Spania);
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (România);

Universitatea de Tehnologie din Troyes (UTT) este o universitate publică în cadrul Academiei din Reims, inaugurată în 1994, în prezența Președintelui Franței de atunci, Jacques Chirac. Este clasată în primele 10 școli de inginerie din Franța (conform Usine Nouvelle). UTT pregătește absolvenți în tehnologie și inginerie, la nivel licență, masterat și doctorat, în cadrul celor 10 domenii de studii: Design mecanic și realitate virtuală, Monitorizarea datelor și siguranța operațională, Economie circulară și sustenabilitate, Logistica și producția viitorului, Materiale și procese de fabricație inovatoare, Nanotehnologii și materiale fotonice funcționale, Rețele, oameni și obiecte conectate, Securitate și managementul riscurilor, Silver Technologies, Proiectarea și utilizarea tehnologiilor digitale.

Puncte tari

  • Un ciclu I de pregătire (nucleul comun): studenții urmează un învățământ general în care abordează toate disciplinele științifice și tehnice și beneficiază de o largă deschidere către științele umane și sociale (sociologie, filozofie, management de proiect etc.)
  • Orientare progresivă: cei doi ani de nucleu comun permit confirmarea alegerilor făcute;
  • Un curs à la carte: studentul este actor în cursul său de formare, își alege cursurile la începutul fiecărui semestru;
  • O pregătire echilibrată care pregătește ingineri generaliști, capabili să se adapteze la evoluțiile tehnologice;
  • Pregătire orientată spre business: include 13 luni de stagii obligatorii, 1 lună în afaceri la sfârșitul semestrului I, precum și un stagiu de 6 luni într-o ramură apoi un proiect de absolvire de 6 luni;
  • Pregătire cu orientare internațională: semestrul 4 al nucleului comun se poate desfășura într-o universitate parteneră din străinătate, la fel și stagiile.

Din 2013, UTT din Troyes, UTBM din Belfort-Montbéliard și UTC din Compiègne au fost grupate în rețeaua universităților de tehnologie (UT), într-o logică structurală, partajarea și promovarea aceluiași model de formare și cercetare.

Aceste unități publice de natură științifică, culturală și profesională sunt de fapt atât mari școli de inginerie care eliberează diplome validate de Commission des Titres d’Ingénieurs (CTI), cât și universități aflate sub egida Ministerului Educației, Cercetării și Inovării.

În timp ce diploma de inginer este din ce în ce mai atractivă în străinătate, networking-ul a făcut posibilă, de asemenea, consolidarea vizibilității și atractivității UT-urilor și promovarea identității educaționale a acestora, atât la nivel internațional, cât și în rândul companiilor.

Apropierea lor a dat naștere și la un campus comun în Shanghai, Universitatea de Tehnologie sino-europeană a Universității din Shanghai (UTSEUS).

UTT în cifre

3255

studenți (26,66 % studenți străini)

168

cadre didactice și cercetători

230 +

parteneriate universitare internaționale

3000

companii partenere

Cercetare

96

cercetători

5

unități de cercetare

60

contracte de transfer tehnologic pe an

188

doctoranzi

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca