Institutul European de Cultură și Tehnologie / European Culture and Technology Lab – ECT Lab+

European Culture and Technology Lab (ECT Lab+) este un laborator în cadrul Universității Europeane de Tehnologie /  European University of Technology (EUt+), alianță europeană care a luat naștere în 2020 și reunește opt universități: Universitatea Tehnică din Cipru (Technologiko Panepistimio Kyprou), Universitatea de Științe Aplicate din Darsmstadt (Hochschule Darmstadt), Universitatea Tehnică din Riga (Rigas Tehniska Universitate), Universitatea Tehnică din Dublin (Technological University Dublin), Universitatea Tehnică din Sofia (Technical University of Sofia), Universitatea Politehnică din Cartagena (Universidad Politécnica de Cartagena), Universitatea de Tehnologie din Troyes (Université de Technologie de Troyes) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unind opt țări: Bulgaria Cipru, Franța, Germania, Irlanda, Letonia, România și Spania și opt limbi: bulgară, greacă, germană, letonă, engleză, spaniolă, franceză și română.

European Culture and Technology Lab (ECT Lab+) a fost înființat oficial în România, la Cluj-Napoca, în februarie 2020, fiind primul Institut de Cercetare paneuropean din cadrul Universității Europene de Tehnologie, activitățile acestuia fiind concentrate pe înțelegerea relațiilor dintre tehnologie și societate. ECT Lab+ a început ca o acțiune în cadrul pachetului de lucru privind cercetarea și a devenit un spațiu în care sunt discutate întrebări despre natura și viziunea noii universități. Premisa fundamentală a ECT Lab+ este reprezentată de necesitatea unei înțelegeri mai ample a tehnologiei pentru a face față provocărilor secolului al XXI-lea. Tehnologia trebuie concepută ca o formă de ideologie tehnică (Technē) și nu doar ca o simplă unealtă sau instrument. Technē include toate formele de tehnică, de la tehnica artelor creative, tehnici artizanale, până la tehnicile computaționale globale contemporane. Scopul ECT Lab+ este de a chestiona relația dintre cultură și tehnologie, multitudinea de medii în formare datorate tehnologiei care sunt definite prin componente culturale, cosmologice, tehnice, sociale, economice și politice. Urmărind recenta reorientare concretă în filosofia tehnologiei, ECT Lab+ înțelege tehnologia ca parte integrantă a procesului și a practicilor de a deveni ”uman” în lume. Prin urmare, denumirea ECT Lab+ reflectă poziționarea tehnologiei în cadrul unei culturi, recunoscând că tehnologia nu este construită în vid, ci în cadrul societății și pentru aceasta. Un alt aspect al mediului cultural al tehnologiei provine din plasarea filozofică a tehnicii, technē și tehnologie, în poziția culturală sau milieu. Prin urmare, ECT Lab+ încurajează cercetarea care identifică contextele științifice recognoscibile și localizabile ale inovației tehnologice. Ca grup de cercetare care aduce o abordare transdisciplinară, ECT Lab+ reunește cercetători din arte, științe umaniste, studii digitale, științe sociale, dar și tehnologi din domeniul științele naturii și inginerie, pentru a explora întrebări fundamentale despre impactul tehnologiilor asupra construcției cunoștințelor (epistemologie), producției culturale (estetică), alegerilor morale (etică) și întrebărilor legate de natura fundamentală a obiectelor digitale (ontologie). Până în prezent, ECT Lab+ a avut mare succes și în obținerea unor finanțări suplimentare, proiectul EthiCo explorează întrebările legate de Educația Tehnologică, Etică și Ecologie, proiectul AesThiCo investighează rolul Esteticii în Educația Tehnologică și Ecologie.

ECT Lab+ se implică activ și prin organizarea de seminarii, în 2021 și 2022 fiecare universitate parteneră a laboratorului a găzduit un seminar care a fost organizat la nivel local. Membrii ECT Lab+ pot accesa și seminariile postuniversitare care se desfășoară prin TU Dublin, Seminarul de Studii Digitale explorează întrebări despre istorii alternative la utilizarea tehnologiilor computaționale  (UC Berkeley, Université Paris Lumière și IRI Centre Pompidou Paris).

ECT Lab+ organizează o conferință anuală în cadrul căreia se publică lucrările înscrise Prima conferință anuală a avut loc în decembrie 2021, iar a doua va avea loc în ianuarie 2023. Tematica conferinței este Techne Logos, Care and (Neg)Anthropocence.

Membrii ECT Lab+ sunt implicați în intersectarea domeniilor artă, știință și tehnologie și, în acest scop, unii membri sunt practicieni activi care își expun și își desfășoară activitatea în arena internațională, la evenimente recunoscute precum: Ars Electronica, Bienala de Arhitectură de la Veneția și Bienala de Artă de la Veneția, dar și în spații consacrate cum este Centrul Pompidou.

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca