Hochschule Darmstadt

Universitatea Europeană de Tehnologie/European University of Technology EUt+, este una dintre alianțele transeuropene care se dezvoltă în spațiul european al educației și reunește opt universități de prestigiu din Europa, partenere în construcția unei noi viziuni centrată pe om. Cele opt universități, au adus fiecare în consorțiul EUt+, plusvaloare prin particularitățile fiecăreia, au creat un cadru în care coexistă culturi și limbi diferite, păstrându-și în același timp, identitatea și valorile.

Proiectul este coordonat de Universitatea de Tehnologie din Troyes / Université de Technologie de Troyes, (Franța) și include următorii membri:

  • Технически университет София, Technical University of Sofia (Bulgaria);
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Cyprus University of Technology (Cipru);
  • Hochschule Darmstadt, University of Applied Sciences (Germania);
  • Rīgas Tehniskā Universitāte, Riga Technical University (Letonia);
  • Technological University Dublin (Irlanda);
  • Universidad Politécnica de Cartagena (Spania);
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (România);

Una dintre cele opt universități partenere în alianța Universitatea Europeană de Tehnologie/European University of Technology EUt+, este Universitatea de Științe Aplicate Darmstadt. Cunoscută, în limba germană, sub numele de Hochschule Darmstadt – h_da, universitatea face parte din clusterul IT Rhein-Main-Neckar, fiind direct implicată în proiectul ATHENE, cel mai mare institut de cercetare pentru securitate IT din Europa.

Bazele Universității de Științe Aplicate din Darmstadt s-au pus în jurul anului 1876, iar împreună cu Technische Universität Darmstadt (Universitatea Tehnică din Darmstadt), au format, începând cu anii 1930, o singură entitate de învățământ superior tehnic integrată. De-a lungul timpului, s-a simțit nevoia unei instituții de învățământ independente, axată pe cercetarea orientată spre industrie, astfel, în 1971, universitatea s-a conturat ca o instituție de învățământ superior separată, sub numele de Fachhochschule Darmstadt – FHD, redenumită în 2006 cu actuala denumire de Universitatea de Științe Aplicate din Darmstadt.

Astăzi, h_da este cea mai mare universitate de științe aplicate din landul Hesse, una dintre cele mai mari și mai distinse universități de științe aplicate din Germania, cu aproximativ 17000 de studenți, ce asigură corpul de ingineri ai industriei germane. Cu o sferă largă de studiu și cercetare în domeniul științelor aplicate, pe lângă activitatea inter- și transdisciplinară, Universitatea de Științe Aplicate Darmstadt are un campus principal în Darmstadt și alte două campusuri anexe în Mathildenhöhe și Dieburg.

Absolvenții universității sunt foarte apreciați și căutați de departamentele de resurse umane din companiile germane. Potrivit clasamentului anual „Wirtschaftswoche”, din totalul de 216 universități de științe aplicate din Germania, Universitatea de Științe Aplicate Darmstadt se află printre primele 10 în domeniile inginerie mecanică (locul 3), informatică (locul 8), inginerie electrică (locul 7) și inginerie industrială (locul 4). Reputația  excelentă h_da este rezultatul unei abordări întemeiate științific și a succesului profesional al absolvenților săi.

h_da în cifre

17000

studenți (18 % studenți străini)

12

departamente

80 +

programe de studiu

450

cadre didactice

600

lectori externi

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca