Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca implicată în numeroase proiecte alături de partenerii din consorțiul European University of Technology

Derularea activităților planificate în cadrul inițiativei European University of Technology – EUt+ a fost însoțită de o intensă activitate de elaborare a unor noi aplicații de către universitățile membre ale consorțiului, depunerea și solicitarea în vederea finanțării  a unei game diversificate de noi proiecte. Astfel, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este partener în următoarele proiecte câștigate (aprobate pentru finanțare) alături de celelalte universități membre ale consorțiului EUt+:

Universal language for academic description and information exchange – LUDEIA

este un proiect de tip Erasmus+ KA2, cu o durată de 36 de luni, care își propune să aducă contribuții pe mai multe componente, cum are fi  structura unui curriculum, conținutul unei unități didactice, traseul unui cursant, predarea de către personalul academic, în special în stagii, găzduirea tuturor elementelor specifice de instruire de către o instituție, etc.

European university of technology – Experimentation to Transform Research Activities and Steering – EUt EXTRAS

are o durată de 36 luni și este un proiect de tip H2020-IBA-SwafS-Support-2-2020.  În cadrul acestui proiect se propune o nouă abordare a managementului cercetării (incluzând fazele de inițiere, dezvoltare și evaluare), managementul capitalului uman și al carierei universitare / de cercetare, stabilirea unor punți în ceea ce privește infrastructura de cercetare, dezvoltarea unor echipe internaționale, cu cercetători din cele opt universități membre EUt+, analiza în comun a informațiilor pentru decizii referitoare la orientarea în viitor a cercetării.

Ethics and Ecology in Technologcial Education – EthiCo

este un proiect inițiat și derulat în cadrul ECT Lab+, fiind de asemenea un proiect  Erasmus+ KA2, cu durata de 36 de luni. Acest proiect are ca și obiectiv transformarea educației în domeniul tehnic/ tehnologic, pentru a deveni mai durabilă pentru individ și pentru societate, precum și înțelegerea tehnologiei într-un sens mult mai larg, nu doar  ca o aplicație a științei și tehnicii, ci și ca vector prin care cu toții devenim mai umani.

EIT Climate-KIC – Universitatea Europeană de Tehnologie Inovativă (Innovate European University of Technology) – Inno-EUt+

este unul din cele 23 de aplicații acceptate la finanțare, dintr-un total de 64 de propuneri din cadrul apelului pilot HEI Initiative  a European Institute o Technology – EIT. Acest proiect vizează consolidarea capacității de inovare și de antreprenoriat a noii Alianțe Universitare Europene – Universitatea Europeană de Tehnologie (EUt+), integrare treptată a activităților educaționale și de cercetare, creând oportunități comune pentru personal și studenți, în toate campusurile alianței, crearea unui  pol al cunoașterii pentru a dezvolta personalul și studenții și pentru a transforma universitățile membre ale consorțiului.

La call-ul din luna mai 2021, au mai fost depuse, pe lângă alte proiecte, cinci proiecte Erasmus KA2 care au parteneri din EUt+ și care își propun să contribuie la dezvoltarea și consolidarea Universității Europene de Tehnologie – EUt+.

Proiectul An innovative Circular Economy Training based o BIM and LCA technologies to the Construction Industry, își propune promovarea sustenabilă a acțiunilor climatice asupra domeniului construcțiilor, prin dezvoltarea responsabilizării și informarea studenților în gestionarea materiilor prime și a deșeurilor provenite din procesele de construcție și demolare. În acest proiect, un alt partener din cadrul EUt+ este Universidad Politecnica de Cartagena – Spania.

TreeS fOr Urban Life (SOUL), are ca și acțiuni și direcții de activitate, mediul și lupta împotriva schimbărilor climatice, abordarea transformării digitale prin dezvoltarea disponibilității, rezilienței și capacității digitale, incluziunea și diversitatea în toate domeniile educației, formării, tineretului și sportului, stimularea practicilor inovatoare de învățare și predare. Din cadrul alianței EUt+, se alătură proiectului Universidad Politécnica de Cartagena șiTechnical University of Sofia.

All_e-mPIC, Fosterin EUt+ ALLiance: E-Sports as a tool to encourage students’ Multiculturalism, Promotion of Inclusiveness and digital Competences urmărește identificarea de noi strategii de a stimula participarea studenților la activități fizice și, în general, pentru a fi mai activi, integrarea tehnologiei în desfășurarea cursurilor și programelor ce țin de educația fizica și sport.

Partenerii proiectului din cadrul EUt+ sunt University of Technology of Troyes-France, Riga Technical University, University of Applied Sciences Darmstad, Technical University of Sofia, Cyprus University of Technology, Technological University Dublin.

Education – TELECI, este un proiect cu durata de 18 luni, ce promovează includerea prin cursuri adaptate, care diferențiază procesul de studiu și ajustează procesul de învățare, evaluarea cursurilor de învățământ superior, identificarea lacunelor și îmbunătățirea lor.  Vor fi implicați în proiect 10 profesori din fiecare universitate parteneră EUt+ și 1500 de studenți.

Proiectul reunește Riga Technical University, University of Technology of Troyes-France, Technological University Dublin, University of Applied Sciences HDA, Technical University of Sofia, Universidad Politecnica de Cartagena – Spania.

În cadrul proiectului Aesthetics and Ecology in Technological Education se va urmări proiectarea de metode inovatoare transdisciplinare de educație ecologică, estetică, care să vizeze diferite discipline din cadrul EUt+, pe termen lung, obiectivul fiind de a transforma educația tehnică sau tehnologică. Acest proiect ar trebui, de asemenea, să contribuie la apropierea tehnologiei de oameni, astfel încât să fie înțeleasă, nu doar utilizată. Din proiect face farte și Technological University Dublin.

Alături de celelalte  șapte universități din cadrul consorțiului EUt+, UTCN derulează și dezvoltă  proiecte în vederea integrării activităților educaționale și de cercetare, crearea de oportunități pentru personalul și studenții din toate campusurile alianței, ținând cont de incluziune, multilingvism și aspecte multiculturale.

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca