Între pluralități lingvistice și culturale: o continuă redefinire a identității

Simpozion internațional dedicat limbii române ca limbă străină – Ediția a VI-a

În perioada 22-23 iunie 2021, cadre didactice și studenți internaționali de la Programul pregătitor de limba română pentru cetățeni străini (PPLRS) din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au participat la simpozionul internațional dedicat limbii române ca limbă străină, Între pluralităţi lingvistice şi culturale: o continuă redefinire a identităţii (ediția a VI-a). Manifestarea a fost organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iași și a celebrat zilele limbii române și ale studentului internațional, având invitați din universități și instituții în care se predă româna ca limbă străină, din Iași – Komotiní – Poznań – Zagreb – Belgrad – Novi-Sad – Cluj – Sankt Petersburg – Praga – Bălți – Slovenia – Madrid – București – Chișinău – Tunis – Baku – Napoli – Moscova – Bruxelles – Rabat.

La sesiunea studențească, universitatea noastră a fost reprezentată la secțiunea Limba română – limbaje specializate de patru studenți care au învățat româna în cadrul PPRLS în anul universitar 2020-2021:

  • Guljemal BASHIMOVA (Turkmenistan): Paşi mici dar seminificativi pentru reducerea poluării cu plastic a oceanelor.
  • Altyn CHARYYEVA (Turkmenistan): Ce este o rețea de calculatoare?
  • Shamyrat YEGENMURADOV (Turkmenistan): Teorema lui Pitagora si aplicațiile sale.
  • Beni-Bob MVONDO (Congo): Cauzele și efectele încălzirii globale.

Îi felicităm pentru prezentările reușite, pentru curajul de a accepta provocarea susținerii unui discurs în limba română în prezența unui public exigent format din studenți, profesori și ambasadori ai limbii române din multe colțuri ale lumii!

La secțiunea Specialiști în dialog au participat:

  • Sonia Carmen MUNTEANU, Conf. univ. dr., Departamentul de Limbi Moderne şi Comunicare, UTC-N:Tehnologii si aplicaţii online pentru dezvoltarea autonomiei în învăţarea limbii române ca limbă străină.
  • Angelica-Maria CĂPRARU, Conf. univ. dr., Departamentul de Limbi Moderne şi Comunicare, UTC-N: Învăţarea interculturală – dimensiuni culturale ale discursului. 
  • Sanda PĂDUREŢU, Conf. univ. dr., Departamentul de Limbi Moderne şi Comunicare, UTC-N: Semnificații culturale și perceperea diversității.

Acreditat în anul 2018, însă cu o tradiție mult mai îndelungată, programul dedicat predării limbii române ca limbă străină din UTCN, face deja parte din comunitatea specialiștilor promotori ai limbii și culturii române prin expertiza cadrelor didactice și succesul studenților săi.

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca