Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, a înmânat Ordinul Palmes Académiques domnului Prof.dr.ing. Romulus Terebeș

Cu ocazia vizitei pe care a făcut-o la Cluj, Ambasadoarea Franței în România, doamna Laurence Auer, a acordat titluri onorifice deosebite unor personalități transilvănene din zona educației și artelor, pentru meritele aduse cooperării franco – române. În cadrul ceremoniei care a avut loc luni, 26 iulie 2021, domnul Prof.dr.ing. Romulus Terebeș, consilier francofon în cadrul universității noastre, a fost decorat cu Ordinul Palmes Académiques în grad de cavaler, ca semn al recunoștinței și al meritelor pentru angajamentul și implicarea în promovarea francofoniei și a dezvoltării cooperării universitare și științifice franco-române.

În discursul susținut cu această ocazie, dl. profesor și-a exprimat recunoștința și a menționat sprijinul de care s-a bucurat în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN): ”Mulțumesc tuturor colegilor mei de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Domnului Rector Vasile Țopa, domnilor foști rectori Radu Munteanu și Aurel Vlaicu, domnilor Prorectori Dan Mândru și Dan Pitică, domnului Decan Gabriel Oltean, domnului Virgil Dobrotă, directorul departamentului meu, doamnei profesor Monica Borda care m-a acceptat în echipa domniei sale la începutul carierei mele și care m-a susținut pe tot parcursul meu. Această distincție este desigur adresată mie dar dincolo de mine, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este onorată să o primească. Datorită sprijinului permanent pe care l-am primit din partea tuturor, am reușit să-mi încep drumul printr-o teză de doctorat în colaborare cu Universitatea din Bordeaux. 

După finalizarea acesteia, m-am implicat activ în predarea limbii franceze și în promovarea francofoniei, într-o universitate mândră să fie francofonă, voi menționa doar câteva acțiuni aici: aderarea UTCN la AUF în 2006, existența în cadrul Biroului de Relații Internaționale a structurilor dedicate francofoniei,  înființarea unui program de masterat în limba franceză cu dublă diplomă în urmă cu mai bine de 10 ani și care încă funcționează, înființarea Centrului de Reușită Universitară francofon cu ajutorul AUF în anul 2015, precum și participarea activă a universității în numeroase acțiuni organizate în colaborare cu Ambasada Franței și Institutul Francez din România.” La eveniment au fost prezenți rectorul UTCN, dl Prof.dr.ing. Vasile Țopa, alături de alți reprezentanți ai universității noastre.

Alături de dl. profesor Romulus Terebeș, în cadrul ceremoniei au fost decorați și Prof.univ. dr. Cristina Ghervan de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, dna Georgeta Bădău, coordonatoarea secției bilingve francofone a Colegiului Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia, precum și pictorul Șerban Savu care a primit Ordinul Artelor și Literelor în grad de cavaler pentru contribuția domniei sale din cadrul Sezonului Franța-România.

© Copyright - International - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca